Na eerdere gerechtelijke uitspraken elders in het land, heeft nu ook de Amsterdamse rechtbank besloten dat het strafrecht geen soelaas biedt voor ontruiming van panden die korter dan een jaar leeg hebben gestaan. Een streep door de rekening van burgemeester Cohen.
De Amsterdmse driehoek (Cohen, De Wit en Welten) baalt als een stekker.
Donderdag besloot de Amsterdamse rechtbank dat Oostzaanstraat 195 niet ontruimd mag worden. Hoewel eigenaar woningbouwvereniging Lieven de Key stelt dat de woning korter dan een jaar leeg heeft gestaan, en de krakers dus strafbaar zijn, oordeelt de voorzieningenrechter dat de aangewende wetsartikelen (138 en 429 Wetboek van Strafrecht) een ontruiming niet legitimeren.
Oostzaanstraat 195 werd 16 december 2008 gekraakt. Volgens Lieven de Key is het huurcontract van de voorgaande bewoner op 25 september beëindigd, waarna de ramen en voordeur werden beveiligd met stalen platen. Na de kraakactie heeft de woningbouwvereniging aangifte gedaan van huisvredebreuk, hetgeen door de officier van justitie werd toegekend op basis van artikel 138 en 429sexies Wetboek van Strafrecht.
Normaal gesproken wordt de woning dan ontruimd in het kader van het zogenoemde ontruimingsrondje dat vier keer per jaar wordt gehouden. Maar de krakers hebben op basis van eerdere gerechtelijke vonnissen op 2 februari de Staat in kort geding gedagvaard. Met succes, zo is vandaag gebleken. De voorzieningenrechter heeft de Staat tevens veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
Een flinke streep door de rekening van de Amsterdamse burgemeester, die eerder deze week liet weten protest aan te laten tekenen bij de minister van Justitie indien de rechtbank een stokje zou steken tussen zijn gladjes verlopende ontruimingscarousel. Tevens is de kans groot dat het openbaar ministerie in hoger beroep zal gaan.
Tientallen jaren ontruimde de politie gekraakte panden op grond van het strafrecht, als sprake was van huis- of lokaalvredebreuk of overtreding van artikel 429 sexies. Dat artikel stelt dat een pand niet mag worden gekraakt als het korter dan een jaar geleden nog in gebruik was bij de eigenaar.
Maar zelfs als krakers die artikelen hebben overtreden, is strafrechtelijke ontruiming niet mogelijk, stellen rechters in onder meer Leeuwarden nu. De krakers zijn de feitelijke bewoners; ze hebben huisrecht. Dat recht is behalve in de grondwet ook verankerd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens deze vonnissen is er geen wet die de overheid de bevoegdheid geeft daar inbreuk op te maken.